Ce se întâmplă cu referendumul pentru ”Fără penali în funcții publice”: Barna a confirmat că ține de pandemie

de: Alexandru Puiu
29 12. 2020

Inițiativa ”Fără penali în funcții publice” a USR a sunat foarte bine în teorie. Din păcate, va mai dura mult până când se va materializa, iar vicepremierul Dan Barna a expus motivele.

Dacă sperai că pe parcursul vieții noastre vei trăi într-o Românie în care oameni condamnați penal, cu executare, nu vor mai fi senatori, deputați, primari sau vor ocupa alte funcții publice importate, se pare că te înșeli. La fel cum nu știe nimeni dacă se va încheia vreodată pandemia, având în vedere reticența oamenilor la vaccinare, ca în aceeași măsură de siguranță avem și o estimare legată de trecerea în Constituție a proiectului ”Fără penali”. Acesta a strâns peste un milion de semnături de la cetățeni ai țării noastre.

Dan Barna susține că referendumul pentru „Fără penali” în funcții publice va fi organizat după ce „trece pandemia”. El spune că, deși actuala Coaliție are majoritate în Senat, pentru a trece inițiativa de modificare a Constituției și organizarea referendumului în 30 de zile, acest lucru va fi rezolvat „când revenim la o societate care iese cu încredere din casă”.

„Nu e cazul să facem referendumul acum din cauza pandemiei. Suntem perfect responsabili, nu vrem să scoatem oamenii la referendum în pandemie doar din orgoliu că rezolvăm acest subiect. Îl vom rezolva imediat ce trece pandemia și revenim la o societate care iese cu încredere din casă vom organiza referendumul”, a spus liderul USR-PLUS la TVR 1.

Această informare a fost făcută în contextul în care acum o lună și jumătate, pe 9 noiembrie, USR cerea votarea în senat a inițiativei ”Fără penali în funcții publice”. La momentul respectiv se spera că referendumul de revizuire a constituției în acest sens să aibă loc odată cu alegerile parlamentare din 6 decembrie. Dacă nu este evident pentru cineva, acel lucru nu s-a întâmplat.

„Așa e legea. Se organizează referendumul în ultima duminică a celor 30 de zile care urmează adoptării legii de Parlament. Adică după adoptarea în Senat, a doua cameră. De Camera Deputaților a trecut deja în vară. Deci trebuie exact săptămâna această adoptată de Senat. Dacă ar fi fost săptamâna trecută, venea o duminică prea devreme. Dacă ar fi săptămâna viitoare, ar fi o duminică prea târziu. Facem apel la PNL și PSD să nu blocheze fără penali”, a scris la vremea respectivă pe Facebook vicepreședintele USR Cătălin Drulă.